adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

Sobre armaris, fal·leres i finestres

I, després d’anys (mesos) i panys, se m’encén la bombeta i torno…

L’altre dia una persona em va fer pensar en un cas que, per bé que és força conegut, no deixa de ser curiós: la temible guixeta. El cas és que durant molts anys molta gent –lletraferida o no– ha fet campanya a favor d’aquest mot i en contra d’un altre que se suposava que era un barbarisme: taquilla. La realitat, però, és que el que realment era un barbarisme –o, si més no, un manlleu nounat– era la primera opció, que es considera un gal·licisme (guichet, vaja).

Una breu recerca lexicogràfica m’ha permès d’esbrinar altres aspectes curiosos d’aquesta problemàtica lèxica:

a) El DCVB dedica un apartat dins l’entrada ‘taquilla’ a explicar l’etimologia de la paraula, en què indica que prové del castellà, però que ha arrelat en la nostra llengua i és més admissible que l’adaptació de la forma francesa. De fet, el DIEC1 ja recollia taquilla, la qual cosa ens indica que ja fa temps que emprem el mot. Tot plegat és un exemple semblant a la fal·lera que encara persegueix alguns de triar, entre dues paraules ben genuïnes, la més allunyada gràficament de la llengua de l’imperi (en minúscula). Vegeu últim/darrer, faltar/mancar, vas/got, etcètera.

b) La paraula taquilla en català només fa referència a la finestreta on comprem els bitllets, i no pas a l’armariet on solem desar la roba a la feina. En francès, guichet vol dir igualment finestreta, i no pas armari (per això ja tenen els placards). La situació és sorprenent: guixeta, la paraula que alguns van triar per bandejar la suposada forma castellana, avui dia es fa servir amb els dos significats que únicament té el mot en espanyol. És a dir, que van triar la versió francesa i les accepcions castellanes. Per llogar-hi cadires.

2 comments on “Sobre armaris, fal·leres i finestres

  1. peo
    16/12/2013

    Finestreta o caixa : lloc on es despatxen bitllets o entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 18/11/2008 by in diccionaris, falsos amics.

Entrades anteriors