adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

173 Com també… així com

La premissa cabdal de qualsevol corrector lingüístic té a veure amb el dret processal i és ben clara: tot és innocent mentre no es demostri el contrari. La frase és un dels acudits de capçalera de Joan Costa, tot i que, evidentment, cal anar més enllà: tot és correcte mentre no es demostri que a) no es fa anar, b) la normativa oficial o oficiosa no ho sanciona o c) no queda recollit enlloc.

El jutge-corrector, doncs, no hauria de dictar la seva pròpia llei ni sancionar el que no és sancionable, però tots volem protagonisme i, qui més qui menys, manifesta certs tics de correcció que volem que passin desapercebuts, ja que, si mai ens demanéssim per quins set sous hem canviat això o açò altre, no sabríem què respondre.

Tot plegat perquè recordo perfectament quan, durant el primer curs de la carrera, a l’assignatura de llengua normativa (la inexperiència i, gosaria dir, ineptitud i desinterès d’aleshores em feien dubtar-ne de la pertinència i, per extensió, de la pertinença en aquells estudis), el gran Daniel Cassany substituïa compulsivament els així com per com també. Diria que a l’hora de justificar-ho simplement va dir que “era més genuí”, sabedor que la colla de caganius que tenia a classe no gosarien contradir-lo i, encara menys, etzibar-li el que és lògic: així com a) es fa anar, b) la normativa no ho sanciona i, per acabar-ho d’adobar, c) queda recollit al DIEC2, DCVB i GDLC, per citar algunes fonts.

No dubto que Cassany n’hagués fet una recerca més a fons i per algun motiu considerés que era més… català que no pas així com, però tot plegat fa tuf de tic de corrector. De fet, gratant-hi una mica, en veiem alguns aspectes curiosos:

El diccionari bilingüe d’Enciclopèdia Catalana tant recull així com com com també (dispenseu l’empatx de com). En canvi, el DIEC2 només recull així com, tot i que fa anar (un cop) com també en l’explicació de l’entrada de cèrvia. El DCVB, al seu torn, recull així com i no pas com també (caldria veure, però, si ho fa anar en alguna explicació).

El que es desprèn de tot plegat és que pel que recullen les fonts, posats a veure què és més normatiu, guanyaria així com, que té entrada pròpia. Amb tot, és coneguda al gremi aquella frase que s’atribueix als lingüistes seguidors de Fabra que feien el que deia el mossèn i, en cas de dubte, feien el que hauria fet ell en la mateixa situació. En altres paraules: fes cas del que diu Fabra i, en cas de dubte, digue-ho com ell. Doncs això mateix, tot i que no tingui entrada pròpia, si el mateix diccionari fa servir l’expressió, beneïda queda.

Amén.

2 comments on “173 Com també… així com

  1. Marta
    24/12/2011

    [Aplaudiments]. Estic totalment d’acord amb tu. Una cosa és corregir i l’altra escriure. Escrius com vols (dins d’uns marges més o menys normatius o correctes), però corregeixes el text d’un altre, per la qual cosa no pots emplenar-lo de bolígraf vermell innecessàriament per tics o gustos personals teus que difícilment pots justificar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23/12/2011 by in Daniel Cassany, Joan Costa, locucions.

Entrades anteriors