adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

155 No llueix… ‘invitar’

invitar (desinvitar, invitador, invitació, invitat)

Un altre dia, quan parlàvem del cas d’ampolla i botella, vèiem que una bona manera de detectar –i recordar– que la segona era igual de bona que la primera era buscar una paraula de la mateixa arrel: si podem parlar d’embotellar, per què no ha de ser correcte botella?

Heus ací un cas semblant: més d’un titubejarà a l’hora de sentenciar si invitar és o no vàlida. Doncs bé, segur que aquest grapat d’escèptics no arrufaran el nas davant d’un mot com invitació. Així doncs, invitar, i invitació, és tan correcte com convidar, i convit.

De fet, invitar deriva directament d’invitare. Convidar, en canvi, també prové del llatí (convitare), però és el resultat d’encreuar les formes invitare i conviviu (‘convit’). Tot plegat fa pensar, doncs, que invitar és una forma més antiga que convidar.

Recordo que, en una feina dedicada a l’hostaleria en horari nocturn, un company de Sabadell sempre parlava d’invitar –i, evidentment, fent de cambrer ho feia anar molt-. Més d’un ganàpia l’havia corregit. Ai, Sas, si ho hagués sabut aleshores…

 

Guardiola va invitar Maradona a dirigir unes paraules a la plantilla.

El Periódico, 5 de gener del 2009

4 comments on “155 No llueix… ‘invitar’

 1. Montse
  09/07/2011

  Cert, no desconfiaria d’una invitació, però un invitar crec que sí m’hauria fet arrufar el nas.

  M’agrada molt aquesta sèrie de paraules poc lluïdes; encara segueixo amb el pilot vermell encès contínuament i aquestes entrades m’ajuden a situar-me.

  Es poden fer peticions? Ja que estàs amb mots que tenen el grup familiar completet, podries fer alguna entrada sobre els que no el tenen? (per exemple calent, calentor… escalfar)

  • afbourdiol
   11/07/2011

   Mmm… Mes que no pas parlar de quines formes no son possibles a partir de segons quina arrel (seria una bona feinada, creu-me), es podria fer un bon recull d’incorreccions usuals, com ara la de *calentar, que dius tu… Amb tot, potser ficaria el nas on, en realitat, hi hauriem de ficar la llengua (http://ficahilallengua.wordpress.com)!

 2. Marta
  19/07/2011

  Gràcies per les idees! 🙂 Va, el proper post sobre això (si a l’Àlex li sembla bé).
  Ah, i em sumo als elogis de la secció, molt interessant!

  • afbourdiol
   20/07/2011

   Caram, tu, morirem d’una sobredosi de floretes, eh? I tant que pots parlar de *calentar. Sortosament, mes d’un dia ens encavalcarem/encavallarem!

   Me’n guardo alguna de sonada per si us ensopego amb la guardia baixa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 09/07/2011 by in no llueix tot el que és or.

Entrades anteriors