adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

CXLV No llueix…: arrancar, nadar, xarrar

Arrancar (arrencada, arrencadissa, arrencador, arrencament, arrencapins, arrencaqueixals, arrencat),

Nadar (nadada, nadador, nadant; nedada, nedador, nedant),

Xarrar (xerra, xerrada, xerradissa, xerrador, xerraire, xerrameca, xerramenta; xarrada, xarradissa, xarrador, xarrameca) 

Hi ha certes parelles de verbs d’igual significat i en què només difereix una lletra. Solem pensar que el que sona més diferent del castellà és l’única forma correcta, però no és pas així: és el cas d’arrancar, nadar i, fins i tot, xarrar (paral·lels d’arrencar, nedar i xerrar).

Quant a arrancar, l’origen no és clar: n’hi ha que diuen que ve del llatí a través del francès; d’altres, opinen que ve del germànic; uns tercers atribueixen l’ètim al llatí, a partir d’una “contaminació” del mot germànic; finalment, n’hi ha que pensen que es tracta d’una mera evolució d’un altre mot català. Quin desgavell, oi?

Nadar (o nedar), al seu torn, ve del llatí natare, mentre que xarrar (o xerrar) prové de l’onomatopeia txarr (o txerr) que també ha donat lloc a l’aragonès charrar, al castellà charlar o a l’italià ciarlare.

Sigui com sigui, resulta impossible equivocar-nos: jo arrenco o arranco, nedo o nado, o xerro o xarro. En funció del territori, però, sembla que una forma preval per damunt de l’altra. Alerta amb els derivats i les remissions, ja que hi ha força garbuix!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 01/07/2011 by in no llueix tot el que és or.

Entrades anteriors