adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

CXLIII No llueix tot el que és or: tacany

(D’ençà d’avui, tal com vaig prometre, començaré a compartir amb tots vosaltres tot un recull de paraules que vaig encetar fa un temps i sobre les quals vaig indagar, i indago, una mica. Totes tenen en comú que, a parer meu, sovint es perceben com a foranes –la majoria, com és obvi, se solen sancionar com a castellanismes no acceptats–. Miraré de comentar-ne l’etimologia –fins on arribin les fonts que tinc a l’abast–, la resta de paraules amb què comparteix arrel i algun exemple d’ús pràctic. Confio que us agradarà.)

 

tacany

Quin mèrit té que un programa televisiu faci ressuscitar un personatge tan desaparegut de l’actualitat com en Josep Lluís Núñez. De ben segur que l’expresident del Barça no deu estar gens content que la gent el torni a escarnir, a cops per ingenu, a voltes per ploramiques, a pics per tacany.

Trobeu cap errada al paràgraf anterior? Espero que no. En tot cas, qui hagi corrugat les celles quan ha vist escrit tacany està dispensat. Podem dir que en Núñez –bo i fregant-nos els índexs amb els polzes i traient la llengua a passeig– és gasiu, garrepa i… tacany.

Segons que sembla, l’etimologia d’aquest mot és ben incerta: n’hi havia que proposaven que tenia un origen germànic, d’altres que havia entrat a través castellà de l’hebreu taqanah, mentre que la RAE proposa un origen italià: taccagno.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 30/06/2011 by in no llueix tot el que és or.

Entrades anteriors