adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal i reflexions vàries

LXIII Sobre ambients irrespirables

En el decurs d’una setmana he sentit dos cops un ús capciós de la paraula atmosfera i que certament és resultat d’una traducció massa literal del mot anglès atmosphere. Sense anar més lluny, ahir, a TV3, tot parlant del congrés de cardiologia que es va celebrar recentment a Barcelona, posaven en boca d’un home anglòfon que “Barcelona tenia una atmosfera meravellosa”.
De fet, si cerquem atmosfera al DIEC2, veurem que només té el significat més primer:
1 1 f. [LC] [ME] [FIA] Massa gasosa que envolta la Terra per efecte de la força gravitatòria. Fenòmens que tenen lloc a l’atmosfera. Atmosfera terrestre.
1 2 [ME] [FIM] atmosfera estàndard Atmosfera tipus.
1 3 [ME] [FIA] atmosfera lliure Capa de l’atmosfera terrestre situada per sobre de la capa de fricció, en què la superfície de la Terra no afecta significativament el moviment de l’aire.
1 4 [ME] [FIM] atmosfera tipus Atmosfera ideal que s’utilitza per a graduar els altímetres i es caracteritza per tenir al nivell del mar una pressió de 1.013,2 hectopascals i una temperatura de 15 °C, amb una disminució constant de la temperatura de 0,65 °C cada 100 metres d’altitud des del nivell del mar fins als 11 quilòmetres.
2 1 f. [FIA] Massa gasosa que envolta un astre qualsevol. L’atmosfera de Mart. Les atmosferes estel·lars.
2 2 [FIA] atmosfera primària Atmosfera produïda per la captura de material gasós de la nebulosa primordial en condensar-se un protoplaneta.
2 3 [FIA] atmosfera secundària Atmosfera produïda per la gasificació de materials volàtils atrapats en roques de planetes.
3 f. [LC] Porció d’aire continguda en un local. L’atmosfera viciada d’un teatre, d’un cafè.
4 f. [QU] Gas o mescla de gasos presents en una cambra de reacció, la composició química dels quals influeix notablement en els productes obtinguts.
5 f. [FIM] [ME] Unitat de pressió que equival a la pressió que exerceix una columna de mercuri de 76 centímetres d’altura a 0 °C, i és igual a 1,013 × 105 pascals (símbol, atm).
 
Certament, l’única accepció amb cap i peus seria la 3, si hom pren tota la ciutat com si fos un local. El que no tinc tan clar és si aquest bon angloparlant pensaria el mateix si fes un tomet pels volts de la Boqueria…
Ambient, home, ambient!
Anuncis

One comment on “LXIII Sobre ambients irrespirables

  1. peo
    16/12/2013

    en francès també ús d’atmosphère en figurat, per “ambient”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 03/09/2009 by in falsos amics, mitjans de comunicació.

Entrades anteriors

Comptador de lletraferits