adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

La indignació dels cagadubtes

Des de fa un temps, TV3 ha tornat a dedicar una estona de la seva programació a la llengua amb l’espai Tinc un dubte. Enrere queda, però, el benvolgut Caçadors de paraules, del qual no s’ha tornat a saber res més. Caldria valorar si aquesta fi precipitada ha respost a motius de la cadena o si, pel contrari, no donava més suc –no pas la llengua, sinó els temes sociolingüístics que poden interessar al gran públic.

Aquest cop, l’empresa és més humil: esquetxos ràpids dedicats a dubtes i incorreccions lingüístiques i, de tant a tant, a alguna curiositat. Cal remarcar que es basa en el llibre amb què comparteix nom. Posats a trobar-ne el cantó negatiu, diria que, a banda que el format és molt pobre (veu en off, presentadora bufona i una pissarreta un poc carrinclona), la manera d’enfocar els temes de vegades és equivocada: certament, no el puc pas mirar cada dia, però de la mitja dotzena que he vist en la gran majoria la discussió parteix de la indignació de la presentadora davant del error. És la manera d’arribar al públic?

A parer meu, la resposta és negativa. La persona que no domina una llengua o bé que la vol perfeccionar no vol que el mestre li digui que ho fa malament; la veritat és que és força descoratjador. Quantes vegades no ens hem fet enrere a l’hora de parlar una llengua forana per por d’equivocar-nos? No deia la dentadura més famosa de la televisió que no ens havia pas de fer basarda tornar a començar? Potser fóra bo, doncs, de canviar una indignació que, de fet, no té sentit: sempre preferiré que la iaia amb més energia del Casal rock parli catanyol que no pas que no digui cap mot en català.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10/05/2009 by in mitjans de comunicació, societat.

Entrades anteriors