adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

Sobre espècies protegides, a banda del linx

Si m’ho permeteu, avui no descobriré la sopa d’all editorial i parlaré d’un llibre que ja fa més de quatre anys que es va publicar: En perill d’extinció. 100 paraules per salvar, d’en Pau Vidal. La veritat és que no n’havia sentit a parlar fins que una alumna me’l va recomanar, a parer meu, molt encertadament.

Ja només pel títol l’empresa de l’obra sembla difícil, ja que mirar de passar tot el lèxic d’una llengua pel sedàs de la genuïnitat i la recurrència fins a reduir-les a un centenar és, si més no, força agosarat. L’exercici matemàtic en acabar la lectura és obligat: dels 100 mots proposats, en coneixia el 82%, i, si hem de ser sincers, n’empro habitualment un 52%. Així doncs, i si tenim en compte que en principi els meus coneixements lèxics de lletraferit haurien d’estar per damunt de la mitjana no lletraferida, la tria és adequada.

Aquest cop no comentaré cap aspecte merament relacionat amb la llengua que hi empra l’autor llevat de les dues vegades que pica l’ullet al DCVB: encar i contento. Finalment, resulta interessant de fer esment de les interessantíssimes notes sobre etimologia que barreja amb les explicacions. Un grapat de recomanacions: les cabòries, trencar el gel (per a qui no en coneix la història) i el jazz (o n’hauríem de dir jaç?).

Bona lectura!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 26/03/2009 by in etimologia, lèxic, literatura.

Entrades anteriors