adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

Sobre Andorra (amb ‘o’ oberta)

Quan aquest estiu vaig tenir l’oportunitat d’anar a treballar a Andorra, vaig pensar que d’aquesta manera em podria familiaritzar amb el dialecte andorrà. Tanmateix, a banda de la trumfa, ben poca cosa més en vaig aprendre, atès que el mestissatge dialectal és tan divers que amb prou feines vaig tenir l’oportunitat de xerrar amb un andorrà de soca-rel.

De fet, i tot i treballar en una empresa pública, Ràdio i Televisió d’Andorra, la majoria dels treballadors no provenien pas del país dels Pirineus. Per a més inri, les tres persones que presentaven els telenotícies parlaven el central, i l’única pista que ens podia fer pensar que érem a Andorra (a banda del contingut) eren les notes de color que el corrector hi podia afegir; això sí, mitjançant alguna tria lèxica i ben poca cosa més…

Sens dubte, una de les coses que més m’esfereïen era que ningú no pronunciava el nom mateix del país com calia, amb la o ben oberta. És ben cert que arreu del Principat (ara parlo del nostre) es poden sentir totes dues pronúncies, per bé que la més estesa és la tancada, més pròpia del barceloní. Amb tot, el criteri pel que fa a la pronúncia de la toponímia hauria de ser el que la teoria imposa: parar l’orella als autòctons i reproduir el que sentim (bo i respectant la fonètica pròpia, i és clar). He dit que “hauria de ser”.

Tal com es pot llegir al Diccionari de pronúncia en català, de Paloma i Rico, “és oberta la o tònica del topònim Andorra. Així ho recullen les principals obres lingüístiques que tracten de la llengua catalana a Andorra, per bé que sovint sentim a dir el nom amb o tancada. Fins i tot en la mateixa publicitat institucional provinent del Principat”. Fa esparverar, oi?

Finalment, després de tanta dosi de negativitat, destapem el cava: heu sentit el nou anunci de promoció del turisme a Andorra? A banda de la manca d’esma de la veu, el nom del país, ara sí, es pronuncia amb la o ben oberta. Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 24/01/2009 by in dialectes, mitjans de comunicació, pronúncia, toponímia.

Entrades anteriors