adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

Solucions d’un altre planeta

Certament, cada cop fa més vessa vegilar TV3… Si fins fa ben poc Roger de Gràcia ens delectava amb la riquesa lèxica (principalment) de la nostra llengua, ara ho fa amb un anunci que, de ben segur, ha provocat algun esgarip. “Marcianos”, hi sentim.

La pregunta, un altre pic, és: calia? Hom afirma, i hi estic completament d’acord, que si en alguna cosa fluixeja la nostra llengua és en el pla col·loquial: la influència de l’espanyol hi és encara més notòria que en altres terrenys, i sovint i menut resulta gairebé impossible recrear la parla espontània sense recórrer a castellanismes.

Tanmateix, potser de vegades es peca –pequem– d’ultralaits, i diem coses que podríem maquillar i fer més nostrades. Com sempre: trampejar la norma, sense transgredir-la. En el cas de la tria de TV3, “marcianos”, la pregunta és: per afegir el matís de parla col·loquial/espontània/juvenil, no n’hi ha prou de fer la metàfora de l’extraterrestre? Ço és, resulta gaire més col·loquial/espontani/juvenil dir “marciano” que “marcià”? El pitjor de tot plegat és que la gent no lletraferida també mira TV3, i quan sent aquestes coses arrufa el nas, però no es planteja el dubte i ho assimila com a bo. A taula, sopant: “No sé per què t’indignes tant amb això. A mi em sembla bé. Jo tota la vida he dit murcianu, no murcià…” Ja hi soms, que dirien els més septentrionals…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 18/01/2009 by in lèxic, mitjans de comunicació, societat.

Entrades anteriors