adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal i reflexions vàries

18 Sobre eslògans i argot infantil

La veritat és que darrerament em sobten les campanyes promocionals de la cadena de supermercats Condis, evidentment pel que fa a la llengua. Heus-ne ací dos exemples:
“Busca a Pissarrín.” A banda que el verb buscar en català és transitiu, resulta ben obvi que el sufix –ín, vàlid en castellà per a fer diminutius o mots despectius, no acaba de funcionar igual de bé en català. A més a més, passaria res si poséssim l’article davant del nom propi, tenint en compte que es tracta d’un personatge fictici que pretén captar l’atenció de la canalla?

“Ordenatas per al cole.” Una de bona i tres de dolentes. La bona: per una vegada la tendència d’eliminar els per a no se segueix, ben encertadament, quan el que ve al darrere és un grup nominal (amb alguna restricció més, esclar). Les dolentes: des de quan els plurals en català acaben en -as? És més: ordenata és la paraula amb què en argot es designen els ordinadors en català? Finalment, hi ha la tendència a engolir les eles geminades quan es fan diminutius: de pel·lícula fem peli i, ara, de col·legi, cole. Per què?

“Busqueu en Pissarreta, i aconseguiu ordis per al col·le!”
* Darrera reflexió: al mateix cartell dels “ordenatas” s’hi pot llegir “inscriu-te”, sense el complement de règim verbal que exigeix el verb, ni el clític corresponent. Es tracta d’una fal·lera publicitària que permet eliminar els clítics de tots els eslògans? Un altre exemple ben estès és aquell tan típic de “fes-te soci”. Soci de què? Deixaré el mític “Parlem?” de La Caixa per a un altre dia…
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 13/08/2008 by in anècdotes, preposicions, pronoms.

Entrades anteriors

Comptador de lletraferits