adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal (i d'alguna cosa més)

Llengua i política, una qüestió majúscula

No hauria dit mai que el fet que un mitjà fos públic o privat podria incidir directament en la política lingüística de l’ens en qüestió. És evident que llengua i política van de bracet, encara més en el cas de la llengua catalana. Tanmateix, sempre se suposa que aquesta relació es dóna en el camp de la sociolingüística, però no pas en decisions ortotipogràfiques concretes.

M’explico: resulta que fa un parell català de mesos que treballo com a corrector a Ràdio i Televisió d’Andorra, el mitjà públic del país dels Pirineus. Vet aquí que un dia vaig mantenir el que es podria considerar una discussió amb un grafista per entestar-me a posar la inicial dels noms de càrrecs en minúscula. Tot i que en qüestions ortotipogràfiques no sempre hi ha consens, mantenir la caixa baixa en la inicial dels noms de càrrecs és una conducta molt generalitzada i, tot sigui dit, força coherent.

Una setmana després d’haver vençut aquella batalla, un segon grafista em va tornar a demanar el mateix. Després de fer-li la mateixa explicació que havia fet uns quants dies abans, em va informar que a RTVA, per ordre expressa “dels de dalt”, els noms de càrrecs del govern andorrà anaven en majúscula. I la resta? No, la resta no. Alça! Si ho sentís l’Anna Montserrat, ortotipoferida de mena…

Ja us podeu imaginar el desgavell que això suposa… “Cap de Govern”, però “cap de l’oposició”? “President del Partit Liberal”, però “president del Partit Socialdemòcrata”? Per llogar-hi cadires… I tot plegat resulta que va ser per l’empipada d’un membre del Govern que va veure que, en una entrevista a RTVA, li posaven el càrrec en minúscula.

No hauria dit mai que les majúscules tinguessin un poder d’atracció tan gran…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 17/07/2008 by in majúscules i minúscules, mitjans de comunicació, societat.

Entrades anteriors