adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal i reflexions vàries

5 Sobre la ceba i altres inutilitats

Avui dia ja no resulta gens anòmal fer acte de presència en qualsevol establiment de menjar ràpid i notar ipso facto una forta coïssor als ulls causada no pas pel lleixiu barat amb què es frega el terra sinó per la qualitat lingüística –o manca de– de la gent que s’encarrega d’elaborar els cartells, menús i publicitat diversa.

En qualsevol local d’una cadena de pizzeries força coneguda arreu de Catalunya, si dirigim la mirada cap als cubells de la brossa quadrats i fets de fusta que s’han posat tan de moda darrerament, hi podrem llegir: “Buideu aquí la seva safata”. Deixant de banda l’adequació o no del possessiu –ara entenc quan la gent demana la pizza sense ceba–, resulta sorprenent el gir que es fa en el tractament del client.

Els exemples d’incoherència en el tractament de l’interlocutor són força corrents en la llengua escrita, però sempre s’atribueixen a petits descuits de l’escriptor. El que no té perdó de Déu és que dins d’una mateixa frase –encara menys, en cinc paraules– es passi de tractar l’interlocutor de vós a vostè. Un breu cop d’ull a la lletra petita dels paperots vermells amb què ens bombardegen les bústies corrobora aquest cas flagrant d’incoherència en el tractament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 01/06/2008 by in anècdotes, formes de tractament, possessius and tagged .

Entrades anteriors

Comptador de lletraferits