adhuca't

Blog d'agitació lingüística personal i reflexions vàries

3 Veus del món

Fantàstic programa, el que es va emetre fa uns dies al 60 minuts titulat Veus del món. El perill d’extinció. La veritat és que sovint no som prou conscients del perill real que existeix que d’aquí a no res vora la meitat de les llengües del món desapareguin, i de retruc la cultura, el pensament i la visió del món dels milers i milers de pobles que parlen idiomes minoritzats.

Qualsevol persona que es dediqui directament o indirecta a la llengua es troba en l’eterna disjuntiva entre el que és evolució i destrucció. Tal com diuen en aquest documental, l’evolució de les llengües és inevitable: l’anglès que es parla avui dia poc o res té a veure amb l’anglès que es parlava ara fa mil anys. Així doncs, cal aprendre a acceptar aquesta realitat, i no pas evitar-la. A Catalunya, per exemple, cada cop més els dialectes s’estan uniformant, i aquesta homogeneïtat, per bé que suposi la pèrdua de bona part de la riquesa de la nostra llengua, és fruit d’una evolució natural, i per tant cal aprendre a conviure-hi.

Ara bé, també s’ha de fer notar que la majoria de les evolucions que han patit les llengües durant els darrers segles han estat més provocades per canvis polítics forçats que no pas per mer contacte lingüístic o per mers fenòmens migratoris, tal com havia estat fins ara. A més, cal adonar-se que darrerament la majoria de les llengües experimenten el mateix avenir: l’anihilació.

És important de discernir, doncs, l’evolució natural de l’evolució forçada i, de retruc, mirar de bandejar el segon tipus, que només es pot sancionar com un genocidi lingüístic i cultural. En un món tan globalitzat com el d’avui dia, cal aprendre a no renunciar a les llengües mares, per minoritzades que siguin, i deslliurar-nos de qualsevol prejudici cultural que pugui provocar-ne la desaparició. La política, el petroli, la guerra i els calés ja s’encarregaran d’esborrar-les del mapa així que els plagui.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 26/05/2008 by in articles de llengua, societat and tagged .
Anuncis

Entrades anteriors

Comptador de lletraferits